Už naplno se u nás rozeběhly vánoční trhy. Vedle doprovodného kulturního programu nabízí především stánky s jídlem a pitím. Zatímco v hlavním městě stojí třeba oblíbené svářené víno 100 korun, v Opavě za něj chtějí prodejci jen polovinu. Na druhou stranu dobrou zprávou je, že bankovní karty jsou pro valnou většinu obchodníků už naštěstí samozřejmostí.
K nejčastějším lákadlům trhů patří svařené víno. Nejdražší je v centru Prahy. Na Staroměstském náměstí vyjde na 100 korun. Výhodněji ho pořídíte třeba na trzích na náměstí Míru, kde stojí hned o 20 korun méně. Zdaleka nejlevnější je podle našich zjištění na severu Moravy. Například v Opavě je to pouze polovinu z toho, co zaplatíte v historickém středu hlavního města.
V Brně, které dostalo pro letošek titul Evropské hlavní město Vánoc, nabízí svařák na Dominikánském náměstí nejčastěji za 70 korun. Jsou zde však také místa, kde prodejcům stačí jen 60 korun.
Oblíbený je samozřejmě také třeba punč či horký mošt, který vyjde ve středu hlavního města na 80 korun. V Brně i Opavě je to pak zhruba o deset korun méně. Horká čokoláda stojí v Praze okolo 80 korun. Na Moravě ji však máte často o 10 a více korun levnější.
Zatímco ceny v jihomoravské metropoli jsou ve srovnání s loňským rokem o zhruba 10 procent vyšší, jak potvrdil serveru Seznam Zprávy mluvčí radnice Brno-střed Michal Šťastný, v Praze činí navýšení okolo 5 procent. Z výše uvedeného souhrnu je ale současně zřejmé, že si Brno uchovává stále přeci jen o trochu nižší cenovou hladinu, než je tomu v hlavním městě.
Nejčastějším důvodem, proč šly nahoru, je prý nárůst cen některých surovin, jako jsou jablka. Další příčinou jsou zvýšené náklady na pracovní sílu, zejména ale výše nájemného, kterou stánkaři za prodejní místo platí. V Brně nájemné jednotlivých stánků určovala veřejná aukce. Kvůli ní se tu pronájem v průměru vyšplhá až na 450 tisíc korun. Loni to prý bylo o 200 tisíc korun méně.
Jihomoravská metropole má ještě jeden unikát. Jako první město u nás v minulosti zavedlo plošně zavedený systém vratných kelímků, který postupně přerostl do dobročinného projektu Daruj kelímek. Díky němu mohou návštěvníci věnovat prostředky potřebným.
K pochutinám, jež si návštěvník často nenechá odepřít, patří například klobásy. V Praze na Staroměstském náměstí stojí 150 korun. Tedy stejně jako v minulém roce. Na náměstí Míru je to o 20 korun méně. V Brně a Opavě se klobásy prodávají za 120 korun. Drahý je v hlavním městě také langoš. Dáte zde za něj nejméně 150 korun. To v Brně či Opavě ho pořídíte jen za stovku.
V konečném součtu nám tedy vychází, že letošní ceny rostou na vánočních trzích obdobným tempem jako loni. Když si přitom spočteme, že se na ně v Praze vypraví čtyřčlenná rodina, tedy dva dospělí a dvě děti, a dají si pití i jídlo, zjistíme, že se dostaneme k souhrnné částce blížící se tisícikoruně. V Opavě je obdobná zábava až o čtvrtinu levnější.
Obchodníci přesto vědí, že si mohou zdražení dovolit. Na trhy míří každoročně desetitisíce návštěvníků. V hlavním městě i v Brně na ně tentokrát čeká dohromady více než 400 stánků, které vedle řady pochutin nabízí navíc také třeba české vánoční baňky a ozdobičky, jmelí, purpuru nebo vonné Františky.
Valnou většinu zboží si návštěvník může zakoupit nejen hotově, ale i platební kartou. To je další výhoda, která ještě před pár lety nebyla všude samozřejmostí. I z toho je zřejmé, jak organizátoři i samotní prodejci neponechávají nic náhodě a věnují této události dost času a prostředků už dopředu.
„Naši prodejci se na největší vánoční trhy zpravidla připravují celý rok. Letos jsme také investovali 6 milionů korun do oprav prodejních domků na Staroměstském náměstí,“
popsal pro LP-Life organizaci trhů na Staroměstském náměstí předseda představenstva pořádající společnosti Taiko Libor Votruba.
Právě trhy na Staroměstském náměstí patří k nejvyhlášenějším. Několikrát již byly zařazeny mezi nejhezčí na světě. At již třeba od cestovatelského portálu CNN Travel nebo prestižního britského listu The Times.
Zatímco v centru Prahy potrvají trhy až do začátku ledna, jinde skončí dříve, většinou den před Štědrým dnem, tak si nezapomeňte vychutnat vánoční atmosféru včas.
Zdroje: autorský text, vlastní dotazování, Seznam Zprávy, Deník