Jídlo, to není jen strava a výživa. Fascinace exotickými jídly z jiných kultur nás absolutně pohltila. Neznámá jídla nás lákají, chodíme do restaurací na cizí pokrmy, zkoušíme vařit nevyzkoušené lahůdky s exotickými přísadami, v cizině si pochutnáváme na místní kuchyni.
Některá jídla jsou velmi chutná a jiná nedokážeme pozřít. Na některá se dokonce díváme s odporem, protože se příčí naší kultuře a znalostem, které máme. Disgusting Food Museum vyzývá návštěvníky, aby prozkoumali svět pokrmů a změnili své představy o tom, co je a co není jedlé. Cílem je analyzovat to, proč nám některé věci nechutnají. Jdete do toho?
Ten mě zaujal snad nejvíce. Jeho název je Su Callu Sardu a je to sýr z kůzlete. Říká se mu také sardinská Viagra a chutná prý jako benzin a amoniak smíchaný s voskem.. A to není vše!
Co budu mít z pohledu na useknutý býčí penis, který je zde vystavován jako jídlo? Proč bych měla jíst smaženou tarantuli a zapíjet to třeba čínským vínem z čerstvě narozených myší? Nattó, fermentované sojové boby, už jsem jednou ochutnala a znovu už do toho vážně nejdu. O nevábně vonícím i chutnajícím tropickém ovoci durianu ani nemluvím. A přesto se dveře této jedinečné výstavy svého druhu netrhnou!
Odvážní ocení možnost ochutnat některá známá jídla, pochutnat si na křupavém morčeti nebo vyzkoušet sladkosti vyrobené z chemických čistících látek. Zážitek snů, co říkáte?
Výstava probíhá ve švédském městě Malmö do 27. ledna 2019 ve Slagthuset pouhé 3 minuty pěšky od hlavního nádrží. To jen pro případ, že při svém cestování Švédskem budete chtít ochutnat "něco nového".