Lepek je směs bílkovin, které mohou při průniku do střev aktivovat proces vedoucí k pronikání nestrávených bloků bílkovin do krve, načež začne imunitní systém produkovat látky proti vlastním buňkám. Může to vyvolat zánět sliznice a rozvoj malabsorbce. Při chronickém průběhu může vést k celiakii a také k nádorům střeva. Příznaky celiakie: únava, bolesti břicha, průjmy nebo naopak zácpy, nadýmání, úbytek váhy.
Celiakie je geneticky vázané onemocnění s různým zastoupením dle lokalit. Celiak může sníst maximálně 20 mg lepku na kilogram, to znamená, že může stopy lepku. Alergik nesmí ani to. O tom, že potraviny obsahující lepek mohou mnoha lidem působit potíže, se ví.
Díky „trendařům“, kteří nejedí pšenici, přestože mohou, je trh s bezlepkovými potravinami mnohem větší než býval, za což jsou jim celiaci nesmírně vděčni. A ti, kteří chtějí žít dobrovolně bezlepkově mají v dnešní době opravdu velký prostor k praktikování svého nového životního stylu. Bezlepková dieta se skloňuje napříč celým západním světem. Přinášíme zajímavé informace, které byste měli vědět, než se do ní pustíte také.
Bezlepková dieta nebo snížení potravin s obsahem lepku je zdravé. Stalo se to trendem několika posledních let. Mnoho lidí trpí citlivostí na lepek, což znamená, že trávicí systém reaguje na lepek a jako důsledek imunitní systém produkuje zánětlivé protilátky. Není to typická alergická reakce, neboť se může projevit za 48 hodin a déle.
Doporučuje se zahrnovat do jídelníčku především kvalitní bílkoviny (maso, ryby, luštěniny), zdravé tuky (avokádo, ořechy, losos, kokosový olej) a zeleninu a ovoce namísto těstovin, knedlíků a pečiva.
Existuje řada bezlepkových produktů, ale jde stále o zpracované jídlo s náhražkami (škrob, rýže, krupice). Raději volte zdroje, které přirozeně lepek neobsahují – tmavá rýže, batáty, červená řepa, quinoa, jáhly atd.
Rychleji se vstřebává, vede k prudšímu nárůstu glykémie a k většímu přibírání tuků. Bezlepkový koláček rozhodně není zdravější. Zdravější je celozrnné pečivo!
Hledáte-li redukční dietu, bezlepková není ideální! Zhubnout se dá, jelikož přirozeně omezíte příjem sacharidů – těstoviny, chleba, rohlíky, cukrovinky, zákusky. To pomáhá vyrovnat cukr v těle, snižuje se produkce inzulínu a ukládání tuků. Na druhou stranu ale bezlepková strava nerovná se vždy lehká a dietní. Pokud budete konzumovat uzeniny s bezlepkovým pečivem, nezhubnete.
V téměř každé restauraci najdete jídlo, které je přirozeně bezlepkové - brambory, rýže, maso, zelenina, jogurty, sýry. Není nutné konzumovat zpracované jídlo s náhražkami nebo připlácet za speciální gluten-free menu.
Pro někoho je to opravdu důležitý přístup a změna stravování.
Máte-li dlouhodobé potíže s trávením (zácpy, průjmy, nadýmání, bolest břicha) doporučuje se omezit příjem lepku a sledovat své tělo. Z jistotou se intolerance na lepek prokáže odbornými testy.
Testování na celiakii je dnes poměrně snadné. Odebere se krev na protilátky proti tkáňové transglutamináze a pokud je výsledek pozitivní, dalším krokem je endoskopické vyšetření žaludku a dvanáctníku s odběrem biopsie. Biopsie pak celiakii definitivně potvrdí. Důležité je lepek před vyšetřením nevynechávat. Při prokázané celiakii je pak třeba se s lepkem navždy rozloučit.
„Ten pocit, že si spoustu oblíbených jídel už nikdy nedáte: pizzu v Neapoli, těstoviny, čerstvé křupavé rohlíky,... Ten pocit, že vůbec najednou nevíte, jak v tom chodit. Nutnost číst každé složení, hodiny strávené při nákupu. Strach jít do restaurace (ne všude vědí, co je to lepek). Obavy. Jenže pak si najednou zvyknete, zjistíte, že to není tak strašné a vlastně po roce už ani nepotřebujete číst, protože víte. No a když se někdy spletete, tak se nic dramatického neděje. Bylo mi maximálně pár dní těžko, pak zase ok.
Asi nejhorší je to stálé odmítání chlebíčků na oslavách a piv atd. (i když tedy, já si občas Plzeň dám, má 15 mg lepku na kilo, technicky bez lepku). Musíte to všem vysvětlovat a poslouchat komentáře typu “jeden rohlík tě nezabije”... Jinak s potravou už potíže nemám, neřeším to. Chuť lepkového pečiva zapomenete. A začnete si užívat ty výrazy, když někdo ochutná bezlepkové pečivo a nechce vám říct, že je to „hnusný“. No, hnusný to je, ale chleba racionální dietu nedělá.“ MUDr. Martin Beránek, karlovarská nemocnice, celiak.
Hledáte-li specialistu, který by vám poradil a pomohl se zdravým životním stylem, hledat můžete v přehledném online systému a moderní aplikaci BeetFiT. Najdete si konzultanta v místě, kde bydlíte, zjistíte o něm potřebné informace a snáze si vyberete takového, který vám bude vyhovovat.
Děkuji MUDr. Martinu Beránkovi a výživové poradkyni Evě Westerhuis Hausler, která provozuje poradenskou stránku Nueva Nutrition, za jejich informace týkající se bezlepkové diety.