Top hledané
Výsledky (0)
Osobní tipy naší redaktorky na evropské pláže, kde si budete připadat jako v ráji.

Evropské Maledivy, azurová voda nebo růžový písek. Za těmito krásami přírody nemusíte cestovat daleko, ale pozor na turistické pasti

Zuzana Hudáčková
09. srpna 2024
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Speciální rubrika
Léto u moře

Evropa nabízí širokou škálu nádherných pláží, které lákají turisty svou unikátností. Spousta z nich ale není jako z obrázku od cestovní kanceláře. Přináším vám pár tipů, na co si dát během dovolené u moře pozor. Kde si můžete užít skutečný ráj, a kde na vás naopak číhá spíše komerční místo přeplněné turisty? Evropské ostrovy se pyšní modrými lagunami a klidnými zátokami. Záleží jen na vás a vašich preferencích.

Pláž Navagio s vrakem lodi - Zakynthos

Pláž Navagio, Zakynthos, Řecko

Tato pláž je známá také jako Shipwreck Beach. Patří mezi ty nejvíc fotografované pláže v Evropě, které kolují internetem a na sociálních sítích. Navagio s bílým pískem, tyrkysovou vodou a ikonickým vrakem lodi je symbolem řeckých ostrovů.

Negativa: Bohužel, její popularita znamená, že je často přeplněná. Denně sem proudí davy turistů a najít si klidné místo může být téměř nemožné. Navíc, ceny za občerstvení a suvenýry v této oblasti jsou značně nadsazené. Proto je lepší sem vyrazit mimo hlavní turistickou sezonu. 

Pláž Elafonissi, Kréta, Řecko

Elafonissi, přezdívaná evropské Maledivy, je známá svým růžovým pískem a křišťálově čistou vodou. Je to jedinečné místo, kde můžete vidět načervenalý písek, který vzniká z rozemletých skořápek drobných korálů.

Negativa: Přestože je pláž nádherná, během hlavní sezóny se může stát obětí své popularity. Zatímco ráno a pozdě odpoledne je tu relativně klid, v poledních hodinách se pláž zaplní turisty. Navíc, i zde platí vyšší ceny za občerstvení a lehátka.

Blue Lagoon, Comino, Malta

Modrá laguna na ostrově Comino je synonymem pro křišťálově čistou vodu a je oblíbeným místem pro šnorchlování a relaxaci.

Negativa: Během letní sezóny je laguna přeplněná turisty, což kazí celkový zážitek. Plavby na ostrov bývají rychle vyprodané a ceny za občerstvení a pronájem lehátek jsou vysoké. Pokud si chcete vychutnat tuto krásu v klidu, musíte dorazit velmi brzy ráno nebo mimo hlavní sezónu.

Otevřít v galerii (2)
Malta - Blue Grotto
Malta - Blue GrottoZdroj: vlastní fotografie

Cala Macarella, Menorca, Španělsko

Cala Macarella a její menší sousedka Cala Macarelleta jsou dvě z nejkrásnějších pláží na Menorce. S jejich azurovou vodou a bílým pískem jsou rájem pro milovníky přírody.

Negativa: Přístup k těmto plážím může být výzvou. Vysoká návštěvnost znamená, že parkoviště bývají přeplněná a k plážím se často dostanete jen pěšky po delší cestě. Zároveň je zde velmi málo možností občerstvení, a proto si turisté často připlatí za jednoduché občerstvení.

Playa de las Catedrales, Galicie, Španělsko

Tato pláž je známá svými unikátními skalními útvary. Při odlivu můžete prozkoumat nádherné jeskyně a masivní oblouky, kterými se tato pláž pyšní.

Negativa: Kvůli popularitě a ochraně přírodního dědictví je přístup na pláž limitovaný. Turisté si musí rezervovat vstup předem, což může být zklamáním pro ty, kteří plánují návštěvu na poslední chvíli. I když pláž sama o sobě není komerčně přetížená, její přístupnost je omezující.

Jak se vyhnout turistickým pastem?

  1. Vyhněte se hlavní sezóně: Cestování mimo sezónu vám nejen ušetří peníze, ale také vám umožní vychutnat si pláže bez davů.
  2. Prozkoumejte méně známé pláže: Místo nejznámějších pláží zkuste navštívit méně proslavená, ale stejně krásná místa.
  3. Připravte si vlastní občerstvení: Vyhnete se tak předraženým restauracím a stánkům.
  4. Důkladně plánujte cestu: Před odjezdem si prohlédněte recenze a zkušenosti jiných cestovatelů na platformách jako TripAdvisor nebo Google Maps. Často tam najdete informace o přeplněnosti místa, cenách nebo nečekaných poplatcích.
  5. Respektujte místní pravidla a omezení: Na některých plážích jsou přísná pravidla týkající se ochrany přírody, například omezený počet návštěvníků nebo zákazy vstupu na určité části pláže. Respektujte tato pravidla, abyste přispěli k ochraně krásných míst a zároveň se vyhnuli možným pokutám.
Otevřít v galerii (2)
Azurová voda, evropské Maledivy
Azurová voda, evropské MaledivyZdroj: Freepik

Pro ty, kteří hledají krásu a klid, existuje v Evropě mnoho méně známých, ale neméně krásných pláží. Například Cala Saona na španělském ostrově Formentera je malá, ale kouzelná pláž s bílým pískem a klidnou vodou, která nabízí únik od přeplněných pláží na sousední Ibize. I když není tak slavná, její krása a klid přitahují ty, kteří hledají autentický zážitek.

Dalším skrytým klenotem je pláž Zlatni Rat na chorvatském ostrově Brač. Tento úzký, zlatý výběžek do moře je sice známý, ale díky své velikosti a odlehlosti stále poskytuje dostatek prostoru a soukromí, zvláště pokud přijdete brzy ráno nebo mimo sezónu.

Na Portugalské Algarve se nachází Praia da Marinha, považovaná za jednu z nejkrásnějších pláží v Evropě. Tato pláž, obklopená dramatickými útesy a průzračnou vodou, nabízí ideální podmínky pro klidnou dovolenou bez přehnané komerce, která často doprovází turisticky exponovaná místa.

Evropa nabízí nespočet nádherných pláží, které stojí za to navštívit. Objevujte, plánujte a nenechte se strhnout davem a lákavými fotografiemi. 

Pronájem mezonetu Josefov 2+kk, Praha
Pronájem mezonetu Josefov 2+kk, Praha, Praha 1

Zdroj: autorský článek, vlastní zkušenost, Trip Advisor, 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze