Top hledané
Výsledky (0)
Podle volebních autorit zvítězil ve Venezuelských volbách současný prezident Nicholas Maduro, navzdory exit polls.

Ranní ptáče: Maduro byl vyhlášen vítězem voleb, pochybnosti však přetrvávají. "Swifties" vytvořili v Mnichově mraveniště

Radim Červenka
29. července 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Nicholas Maduro

Úřadující prezident Venezuely Nichalas Maduro podle oficiálních údajů obhájil ve volbách svůj úřad, i když se oficiální výsledky rapidně rozcházejí s údaji z exit polls. Během koncertu Taylor Swift v německém Mnichově došlo ke kuriózní situaci, kdy tisíce fanoušků obsadily přilehlý kopec, aby mohli sledovat její show zdarma. Tisíce lidí truchlilo za oběti raketového útoku v Izraelem okupovaných Golanských výšinách. Kvalita vody v Seině znemožnila další trénink triatlonistům.

Maduro dosáhl na další prezidentské vítezství, nad jehož regulérnosti panují pochyby

Venezuelský prezident Nicolás Maduro získal 51 % hlasů, oznámil v pondělí krátce po půlnoci volební úřad, přestože mnohé průzkumy ukazovaly na vítězství opozice. Úřad uvedl, že opoziční kandidát Edmundo Gonzalez získal 44 % hlasů, ačkoli opozice již dříve uvedla, že má „důvody k oslavám“, a požádala své příznivce, aby nadále sledovali sčítání hlasů.

Exit poll (průzkum vytvořený tázáním těch, kteří hlasovali) společnosti Edison Research, která je známá svými průzkumy amerických voleb, předpovídal, že Gonzalez získá 65 % hlasů, zatímco Maduro 31 %. Místní společnost Meganalisis předpovídala 65 % hlasů pro Gonzáleze a necelých 14 % pro Madura. Předseda volební komise Elvis Amoroso oznámil, že došlo k útoku na volební systém, který sčítání zbrzdil, informuje agentura Reuters.

Prodej investičního bytu s předzahrádkou
Prodej investičního bytu s předzahrádkou, Praha 6

Fanoušci Taylor Swift ve snaze shlédnout její show zdarma obsadili kopec v Mnichově

 Tisíce fanoušků Taylor Swift obsadily místa "zdarma" na její koncerty v Mnichově na travnatém kopci nedaleko místa konání koncertu. Swifties zaplnili Olympijský kopec neboli Olympiaberg, jednu z nejvyšších vyvýšenin v jihoněmeckém městě, v neděli již druhý den po sobě. To jim poskytlo vyvýšené místo pro sledování zpěvaččina vyprodaného koncertu na nedalekém Olympijském stadionu.

V sobotu museli čelit vedru, které dosahovalo 31 stupňů Celsia, a několik hodin před začátkem koncertu obsadili místa na kopci. Policie podle agentury odhadla, že se v sobotu na kopci sešlo asi 25 000 lidí. Z dálky připadalo jejich hemžení na vyvýšenině hemžení v mraveništi, píše agentura AP.

Tisíce lidí truchlilo za mrtvé v Golanských výšinách

Početné zástupy lidí se v neděli sešly na pohřbech dětí a mladých lidí, kteří zahynuli při raketovém útoku na Izraelem okupovaných Golanských výšinách, zatímco se světoví lídři snažili zmírnit politické důsledky útoku.

Členové drúzské komunity plakali, když nesli rakve přes Majdal Šams, zatímco někteří křičeli hněvem na tamní vládní ministry, uvedla izraelská média. Bílý dům mezitím uvedl, že útok, při němž zahynulo 12 osob, provedla Íránem podporovaná militantní skupina Hizballáh. Izrael ji rovněž obvinil. Hizballáh popírá, že by byl za útok odpovědný. Světoví představitelé v neděli útok odsoudili a snažili se o deeskalaci napětí v obavách, že by mohl vyvolat válku mezi Izraelem a Hizballáhem, uvádí web BBC.

Znečištěná Seina dál komplikuje Olympijské hry

Pořadatelé pařížské olympiády v pondělí již podruhé za sebou zrušili plavecký trénink v triatlonu poté, co nedávné silné deště ovlivnily kvalitu vody v Seině. Nedělní trénink byl zrušen poté, co testy provedené v sobotu v Seině ukázaly, že kvalita vody nesplňuje požadovaný limit. Běžecké a cyklistické tréninky zůstávají nedotčeny.

„Vzhledem k předpovědi počasí na příštích 36 hodin jsou Paříž 2024 a Světový triatlon přesvědčeni, že se kvalita vody vrátí pod limitní hodnoty před zahájením triatlonových závodů 30. července,“

uvedli organizátoři v pondělním prohlášení, podle agentury Reuters.

Zdroje: reuters.com, apnews.com, bbc.com

 

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze