Top hledané
Výsledky (0)
Pocit vyloučení části evropské společnosti souvisí podle analýzy i s narůstající podporou krajně pravicových stran napříč EU

Ranní ptáče: Evropa se stává podle analýzy čím dál více xenofobní. Trump kritizoval Ukrajinu, měla podle něho dělat ústupky

Radek Polák
26. září 2024
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Analýzy kritizují současný trend

Podle nejnovějších analýz Nadace pro Evropskou kulturu a institutu Evropská rada pro zahraniční vztahy sice zůstává nadále velké procento lidí, kteří věří EU a jsou optimističtí ohledně své budoucnosti, na druhou stranu stále více lidí se cítí vyloučeno z evropské integrace, nezajímají se o ni nebo jsou z jejího vývoje rozčarovaní. Donald Trump, který kandiduje na amerického prezidenta, poprvé veřejně odhalil svůj postoj k válce na Ukrajině. Podle něho měla Ukrajina udělat ústupky Vladimiru Putinovi v měsících před ruským útokem v únoru 2022.

Analýza: Evropská unie směřuje ke xenofobnějšímu přístupu

Evropská unie směřuje ke xenofobnějšímu pohledu na evropskou integraci, proto se mladí lidé, muslimové a občané s mimoevropským původem necítí dostatečně reprezentováni ani svými vládami, ani evropskými institucemi. Podobný pocit z integrace mají i obyvatelé střední a východní Evropy, tvrdí analýzy neziskové organizace Nadace pro Evropskou kulturu a institutu Evropská rada pro zahraniční vztahy. Mezi společenské trendy, které podle těchto zpráv ohrožují současný stav EU, patří nízká angažovanost mladých lidí, euroskepticismus ve střední a východní Evropě a preferování bělošského původu v evropské politice ze strany politiků i voličů, jak informoval server Ceskenoviny.cz.

Trump odmítl ukrajinskou obranu proti ruské invazi

Bývalý prezident Donald Trump mluví o Ukrajincích jako o „mrtvém“ národu a o zemi samotné jako o „zbořené“. Tím znovu vyvolal otázky, jak moc by byl ochoten, kdyby byl znovu zvolen, ustoupit ve vyjednávání o budoucnosti země. Trump tvrdil, že Ukrajina měla udělat ústupky ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v měsících před ruským útokem v únoru 2022. Trump, který dlouhodobě kritizuje americkou pomoc Ukrajině, často tvrdí, že Rusko by nikdy nenapadlo, kdyby byl prezidentem, a že by ukončil válku, kdyby se vrátil do Bílého domu, napsala agentura AP.

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6
Otevřít v galerii (1)
Ukrajina se už 944 dnů brání ruské okupaci
Ukrajina se už 944 dnů brání ruské okupaciZdroj: Pixabay

Vědci odhalili masivní výtrysky černých děr 

Astronomové zpozorovali obrovskou černou díru vzdálenou 7,5 miliardy světelných let od Země. Její struktura má délku 23 milionů světelných let. Černé díry pohlcují ve vesmíru téměř vše, co se k nim přiblíží. Zlomek z nich je však vymrštěn předtím, než objekt spadne dovnitř. Vytvoří se tak na obou stranách výtrysk černé díry. Pozorování zjistila, že stále větší počet galaxií má výtrysky černých děr sahající daleko za jejich hranice. Černé díry leží v centrech těchto velkých vesmírných galaxií, jak uvedla CNN.

Rusko zakazuje adopce ze zemí, které umožňují změnu pohlaví

Ruský parlament odsouhlasil kroky, která by zakázaly občanům zemí, jež umožňují změnit pohlaví, adoptovat ruské děti, informovala Al Jazeera. Tento krok je podle tamního zákonodárného sboru nezbytný pro zachování „tradičních hodnot“ země. Ruští poslanci pro podporu navrhovaného zákona v prvním čtení hlasovali téměř jednomyslně – pro bylo 397 pro a proti pouze jeden zákonodárce. Zahraniční adopce ruských dětí drasticky klesla v roce 2012, kdy Rusko zakázalo adopci Američanům. V roce 2023 bylo podle oficiálních údajů adoptováno pouze šest ruských dětí cizími občany.

 

Zdroje: Ceskenoviny.cz, AP, CNN, Al Jazeera

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze
Tagy: