Top hledané
Výsledky (0)
Digitalizace stavebního řízení vyjde ale v konečném důsledku zhruba na miliardu.

Zmařený a pozastavený digitální systém stavebního řízení za téměř půl milionu způsobil nejen pokles bytové výstavby

Radek Polák
18. října 2024
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Stavební zákon byl důvodem odchodů Pirátů z vlády

Nový systém povolování staveb, který se spustil pod vedením Ivana Bartoše v červenci, vykazuje podle vlády až 25 nesouladů se stavebním zákonem. Jaký bude další osud stavebního řízení si teď nikdo nedokáže představit, jelikož vývoj systému byl pozastaven a hledá se někdo noví, kdo by se tohoto úkolu ujal. Co si ale dokážeme s jistotou představit, že napáchané škody vyjdou stát, ale hlavně daňové poplatníky na nemalé peníze. 

Volební preference Pirátů se v dobách jejich největšího vzestupu pohybovaly až okolo 20 procent. Ty časy jsou však už pryč. Aktuálně jsou zhruba na třetině. Jedním z důvodů propadu je nezvládnutá digitalizace stavebního řízení, která stála jejich dlouholetého šéfa Ivana Bartoše nejen předsednický post, ale i odchod z vlády. Kabinet mezitím rozhodl, že ve vývoji systému, který Bartoš letos na začátku července spouštěl a přišel na zhruba 400 milionů korun, nebude pokračovat. Podle prvních odhadů bude stát náprava zpackaného stavebního řízení dalších 250 milionů. K tomu je třeba navíc přičíst ještě čtvrtinu miliardy za hardware, tedy vybavení, díky němuž budou moci úředníci nový systém vůbec obsluhovat.

Chyby v systému

Nový systém kritizovali kvůli nedostatkům a chybějícím funkcím už od července jak pracovníci stavebních úřadů, tak odborníci ze stavebnictví. Podle ministrů dopravy Martina Kupky i pro místní rozvoj Petra Kulhánka nenaplňuje očekávání uživatelů, ale ani některé zákonné požadavky! Ministerstvo pro místní rozvoj prý mimo jiné před spuštěním neposlalo celý systém Digitální a informační agentuře, jak požaduje legislativa. A co je ještě podstatnější, tak platforma údajně neukazuje přesná data. Kvůli technickým potížím vytvořili úředníci současně mnoho duplicitních žádostí a statistiky měly výrazně vyšší počet nově schválených stavebních projektů, než jaký byl reálný stav. Podle Kulhánka systémy spuštěné v létě vykazují celkově 25 nesouladů se stavebním zákonem.

Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -
Prodej investičního bytu - Praha 6 - 2+kk -, Praha 6

Sečteno a podtrženo: od léta se tedy stavby kvůli špatně fungujícímu systému stavební projekty povolují ještě obtížněji, než tomu bylo před jeho spuštěním. A to je přesný opak toho, kam jsme se měli postupně posunout.

Otevřít v galerii (2)
Povolování stavebních projektů je stále komplikované
Povolování stavebních projektů je stále komplikovanéZdroj: Pixabay

Kritika ze všech stran

Opozice proto bije na poplach a snaží se z toho vydolovat další politické body.

Máme zde přímé škody v řádech stovek milionů korun, nepřímé v řádech desítek miliard korun, protože se jedná o ochromený stavební sektor, škody budou na hrubém domácím produktu,"

 řekl ČTK za opoziční hnutí ANO Karel Havlíček. Tím hlavním, kdo ale současný stav kritizuje, jsou především samotní lidé z praxe.

„Obce jsou v současné době paralyzovány v možnosti regulovat své území, což má vážné dopady na přípravu infrastruktury. Stát nemůže pokračovat v těchto klíčových aktivitách bez plně funkčního Národního geoportálu územního plánování,“

napsala pak k tomu redakci LP-Life Platforma pro zdravý stavební zákon, která se vytvořila na půdě Asociace developerů.

Nových bytů je stále málo

To vše předznamenává další pokles bytové výstavby. Už tak nejsou aktuální čísla příliš povzbudivá. Podle Českého statistického úřadu pozemní výstavba klesla v srpnu meziročně o 2,3 procenta. Stavět se během uvedeného měsíce podle stejného zdroje začalo 2 753 bytů, což bylo proti loňskému osmému měsíci roku o 11,3 procenta méně. Dokončených bytů statistici evidovali meziročně zhruba o pětinu méně. Oživení výstavby zažívá pouze Praha, což je ale dáno tím, že se jedná o nejvíce nenasycený trh s nejvyššími cenami a současně i s nejnižší dostupností bydlení.

Prezident Petr Pavel by považoval za vhodné, aby se vláda i opozice shodli alespoň na některých věcech důležitých pro českou ekonomiku a budoucí prosperitu země. Za zásadní označil legislativu, která zjednoduší zakládání firem, stavební řízení, posune dopředu digitalizaci celé ekonomiky.

„Například tím, že jmenujeme kvalifikovaného a respektovaného pověřence vlády pro digitalizaci, který nemusí být nutně z politického prostředí. Naopak by možná prospělo, aby to byl člověk respektovaný jak vládními, tak opozičními stranami pro svoji odbornost a nestrannost,"

uvedl pro ČTK.

Otevřít v galerii (2)
Nových staveb bude pořád jako šafránu
Nových staveb bude pořád jako šafránuZdroj: Pixabay

Mezidobí

Vláda přišla mezitím s částečným řešením. Nové systémy stavebního řízení bude zatím možné podle návrhu novely stavebního zákona dočasně používat souběžně s původně využívanými systémy. To, co po Bartošovi zůstalo, se tedy nebude zatím zcela vypínat. Úřady a stavebníci budou moci novou platformu využívat v přechodném období. Omezí se pouze některé evidenční povinnosti pro stavební úřady, pořizovatele a orgány územního plánování. Přechodné období má trvat až do konce roku 2027.

„Digitalizace stavebního řízení je klíčová pro zjednodušení a urychlení procesů územního plánování a povolování staveb. Naším cílem je zajistit, aby systémy byly uživatelsky přívětivé a plně funkční. Navrhli jsme proto částečný legislativní a technologický bypass, který umožní, aby stavební úřady po přechodnou dobu nahradily chybějící funkcionality ISSŘ doposud užívanými systémy,“ 

uvedl ministr dopravy Martin Kupka, který měl koordinační úlohu přípravy řešení digitalizace stavebního řízení, v tiskové zprávě. K tomu je třeba snad jen dodat, že mandát současné vlády končí v příštím roce, takže termín spuštění systému připadá až na období příštího kabinetu.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, ČTK, vlastní dotazování

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze