Roman Staša, úspěšný moderátor a kuchař, který vyhrál 4. řadu soutěže Masterchef. Již tři roky Roman provozuje zajímavý kulinářský projekt, kdy přijede vařit přímo k Vám domů. Kolik to stojí, co vaří a jak funguje jeho byznys? V minulosti se věnoval hokeji a byl také kondičním trenérem, v současnosti už se věnuje jinému sportu, o kterém se rozpovídal v naší rychlé zpovědi.
Doufám, že už ano. Svoji První kuchařku jsem ale nazval “Matla”, dělal jsem si z toho trochu srandu a dělám si ji do teď. Nechci se brát příliš vážně. Doufám ale, že se gastronomie v mém případě zlepšuje.
Přemýšlel jsem nad tím, ale spíše v ohledu, jak moc restauraci nechci. Nikdy jsem ji nechtěl, ale lidé mě přemlouvali, že by to mohlo fungovat. Ježdění k lidem je podle mě to nejlepší, co jsme mohli udělat. Je to zážitek a není to stereotypní. Zároveň poznávám nové lidi "face to face", a to v jejich kuchyni. Když přijedu vařit k Vám, budete mnohem uvolněnější, než kdybyste přijela Vy za mnou. Podle mě je gastronomie i o zážitcích, nejen o jídle. Lidé si to více zapamatují, že jsem vařil u nich doma.
Soustředím se na menší skupiny lidí, tzn. 2 - 10 osob, 10 je takové maximum. Pokud chce klient třeba svatební hostinu, přivezu s sebou kuchaře, ale je to už trochu jiná gastronomie. Primárně ale jezdím sám, tudíž by to mělo být do deseti lidí. Tříchodové menu, při deseti lidech je cena cca 15.000 Kč, což je 1.500 Kč na osobu.
Vařil jsem u pár hokejistů. Také jsem vařil Markovi Ztracenému, což je můj kamarád. Vařil jsme mu hlavně na koncertech, kdy jsem s nim jel tour. Má také ode mě slíbeno, že mu uvařím k narozeninám, ale zatím si to nevybral.
Snažím se vytvářet sezónní menu. Mám tři menu na výběr, všechny jsou tříchodové. Když jsem vyhrál Masterchefa, nejoblíbenější bylo finální menu, Foie gras. Jakmile na trhu došlo Foie gras, začal jsem dělat lanýžové. To je teď nejoblíbenější, lanýže a těstoviny, nebo dobrý steak s lanýžem. Také je velmi oblíbené grilování. Pro mě je to ale nejtěžší, protože zázemí u grilu není tak dobré jako v kuchyni, ale lidé si to objednávají úplně nejvíce.
Zdražuji, ale pouze suroviny. Inflace dělá i to, že chceme více peněz, já jsem se toho ale nezúčastnil, držím svou cenu stejně už tři roky. Jediné co jsem zdražil jsou suroviny cca o 20 - 30%.
Určitě lanýže. Jsou to také Foie gras. Snažím se kupovat to nejlepší maso. Obecně suroviny, které používám, jsou velmi kvalitní.
Stát si musí vybrat, zda to zaplatí, či ne. Není jiná možnost, restaurace si to nemohou platit sami, mohlo by to snižovat úroveň Michelina.
Stalo se to a dít se to bude. Mám velkou výhodu, že si z věcí nedělám velkou hlavu. V televizi se snažím, aby to bylo uvolněné. Chci aby se hosté cítili dobře. Začátky byly krušné, ale slýchám, že se zlepšuji. Snažím se vybalancovat to, jak mě lidé znají, jako vysmátého, trošku kontroverzního muže a zároveň být vhodný pro televizní vysílání.
Nevídáme se, ale když jsem přišel na první vysílání, cítil jsem se nepatřičně, protože jsou to jedny z legend naší televize. Tam jsem pochopil, že to nebude sranda a budu muset na sobě hodně pracovat.
Již to nedělám, můj život se otočil a vše je jinak. Já sám na sobě pracuji, chodím na tenis a do fitness. Bohužel na to už ale nemám čas.
Je to složitá otázka, rozhodně bych do KHL nešel. Je to vždy na lidech, je to jejich rozhodnutí. Hlavně musí vědět, že jsou za svá rozhodnutí odpovědni. Nemyslím si, že to je dobrý nápad, z mého pohledu.
Moc ne. Chtěl bych, ale bojím se o své tělo, které je po letech sportu křehké. Teď hodně hraju tenis, měl jsem teď první zápas po půl roce hraní a vyhrál jsem ho.