Top hledané
Výsledky (0)
10. ročník festivalu přinesl neobvyklé novinky

Festival otevřených budov 2024. Během víkendu lidé zdarma navštívili střechu Quadria, saunu v Goethe Institutu nebo Prezidentskou rezidenci.

Zuzana Hudáčková
17. května 2024
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Budova elektrických podniků Bubenská

Většina budov byla pro veřejnost otevřena v sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin. Prohlídky probíhají průběžně celý den. Majitelé budov se do programu zapojili dobrovolněCelý týden probíhaly komentované prohlídky a přednášky v některých pražských lokalitách. Jednalo se například o prohlídku Veletržního paláce, OC Quadria, klubu Fuchs2, procházka po Malostranském náměstí nebo (Ne)obyčejné příběhy Vyšehradu. Nechyběla také cykloprojížďka nebo program pro děti.

Rezidence primátora hlavního města Prahy
Kongresové centrum
ČVUT

V sobotu a neděli jste si mohli vybrat ze 115 budov v 13 částech Prahy. Organizátorům se povedlo domluvit opět jedinečné budovy. Šlo nejen o divadla, vodárenské věže, hvězdárny, hřbitovy, nádraží kancelářské budovy a další. Podařilo se domluvit prohlídky i některých paláců a prostorů Hradu.

Paláce: Nosticův, Lichtenštejnsý, Gal Adria, Ara, Van Graf,

Vily: Na Libušince (novinka), Trmalova, Karla Čapka, rezidence primátora hlavního města Prahy

Pro lepší orientaci jste si mohli zakoupit festivalového průvodce v kampusu Hybernská (infocentrum) s nabídkami budov a stručným popisem interiéru a historie. Další novinkou byla aplikace ke stažení, která dokonce ukazovala dobu čekání na danou prohlídku. Lidé zde mohli anonymně komentovat a přidávat své názory.

Pražský hrad

Letos bylo pro veřejnost zpřístupněno také několik budov z areálu Pražského hradu. Návštěvníci mohli zavítat do velkého skleníku - Nové oranžerie, nahlédnout do Prezidentské rezidence nebo se pokochat prostory v Lobkowiczkém paláci. Tuto jedinečnou příležitost si nikdo nechtěl nechat ujít. Fronty se tvořily dokonce už hodinu před začátkem první prohlídky. Někteří nadšenci bohužel čekaly odhodlaně ve frontě i přes 2 hodiny. Sobota propršela, ale neděle byla plná slunečních paprsků.

Rezidence primátora hlavního města Prahy

Tato budova přilákala mnohé, nejen české turisty. Prohlídky probíhaly ve dvacetiminutových prohlídkách. Rezidence je zařízena k běžnému dennímu životu a skládá se ze 7 pokojů. Ovšem jediný primátor, který zde kdy žil byl Karel Baxa. Budova nabízí i relaxační odpočívárnu, která připomíná maďarské lázně. Oáza klidu je z bílého mramoru a je zde nainstalována fontánka, která svými zvuky kapání a proudění vody uklidňuje. Jedná se o jedinou světlou místnost. Zbytek je zdoben mramorem a vybaven dřevěným nábytkem. Pýchou budovy jsou ručně tkané koberce, křišťálové lustry a luxusní salonky.

Otevřít v galerii (2)
Relaxační salon v budově primátora
Relaxační salon v budově primátoraZdroj: LP-life

Areál České polytechniky - Fakulta strojní ČVUT v Praze

Pod tímto názvem si každý z nás nejspíš představí školní učebny s lavicemi a technické zázemí. Napadlo by vás, že se zde skrývá také tajemné podkroví jako u babičky na půdě? I sem byly zpřístupněné prohlídky s průvodcem. Prostor v dnešní době není využíván, slouží nejspíš jen jako útočiště pro holuby. Tato prohlídka byla zajímavá, kdo by to čekal, jaké tajemné prostory jsou na vysokých školách.

Otevřít v galerii (2)
Podkroví ČVUT
Podkroví ČVUTZdroj: LP-life

Sauna v Goethe Institutu

Na Masarykově nábřeží vedle se nachází Palác první české všeobecné zajišťovací banky. Velkým pokladem je sauna, která se nachází v suterénu budovy. Překvapením je, že je stále funkční a běžně v provozu. Celá stavba je postavena v uměleckém stylu secese, který je známý bohatým zdobením a květinami. Tato budova je na první pohled velmi pestrá pastva pro oko. Mohli byste na ní koukat hodiny a kochat se každým detailem. Toto zdobení zde není jen tak, vše bylo takticky promyšleno. Jelikož šlo o banku, tak bohaté zdobení mělo v lidech vyvolávat pocit bohatství, bezpečnosti a zajištění. Mělo jim podprahově naznačit, že jsou jejich úspory v dobrých rukou. 

Sochy symbolizující hodnoty banky

Kromě květin, záhybů a zlatého zdobení se zde nachází také 3 obličeje řeckých bohů. Každý z nich má svůj specifický účel. 2 ženy: bohyně úrody a bohatství, a 1 muž: Mercur. Mercur byl bohem úrody. Když zvednete své oči k nebi, tak se na samém vrcholku budovy tyčí 3 sochy. Jednou z nich je polonahá starší žena. Jedná se o žhářku, která je spojována s ohněm a vznikem požárů. Natahuje se na banku a v ruce drží pochodeň, kterou chce budovu zapálit. V tom jí ovšem brání druhá socha - strážný anděl. Ten na ní vztahuje svou ochrannou ruku a chrání budovu před požárem. Poslední sochou je fénix s roztaženými křídly, připravený kdykoli vzlétnout. Má symbolizovat vzkříšení a záchranu. Kdyby bylo nejhůř, tak by odletěl a zachránil všechny finance. Peníze lidí by pak vzplály z popela jako sám fénix například ve filmu Harry Potter.

Výročí Franze Kafky

Letos si skrz festival připomínáme několik známých českých umělců. Jedním z nich je také spisovatel Franz Kafka. Oslavujeme 100 let od jeho smrti. Výstavu o jeho životě můžeme najít právě v budově Goethe-Institutu.

Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 53m2
Byt 2+kk na prodej - Praha 9 - 53m2, Praha 9

Zdroje: autorský článek, www.openhousepraha.cz

 

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze